БългарияПоследни новини

Има информация кой е поръчителят на атаката срещу НАП

Хакването на системата на Националната агенция по приходите (НАП), при което изтекоха личните данни на над 5 млн. българи, е било задание отвън, не е било вътрешно задание на собственика и служителите на фирмата, които са обвинени в кибертероризъм.

Това заяви категорично пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след като вчера от прокуратурата изнесоха части от доказателствения материал по разследването за кибератаката срещу НАП.

По думите му вече има информация кой е поръчителят. Спиридонов обаче отказа да даде подробности по въпросаза да избегне влизане в следващата интрига, която още 2-3 седмици да занимава обществеността.

„Бързо забравяме неща, които са се случили няколко дни. Тези обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите от ГДБОП – нека да види обществеността какви хора ходят по телевизионните студиа“, каза Спиридонов по повод обвиненията.

По дъмите му мотивът на обвиняемите скоро ще стане ясен.

„Мотивът на „ТАД груп“ ще стане ясен в съда. Имайте търпение. Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това“, каза шефът на ГДБОП. 

На въпрос как тези хора от вълшебници са се превърнали в кибертерористи, шефът на ГДБОП отговори, че всичко е въпрос на квалификации.

Спиридонов съобщи, че това, което е показано вчера от прокуратурата, е една много малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Камери показват как той превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии, разкри главният комисар.

„Вижте как може да станеш жертва на собствената си система за сигурност“, добави той.

По думите на Спиридонов, Той разкри, че Кристиян Бойков е бил обучаван от човек от ГДБОП в училище, но според него явно не е присъствал в тези часове. Спиридонов отрече ГДБОП да са искали услуги от „ТАД груп“.

„От дълги години работим въпреки това с неправителствения сектор и с частни фирми. Дори онзи ден дойде фирма при нас и ни информира за система, която може да се пробие“, каза Ивайло Спиридонов и добави: „Така се работи“.

Същевременно адвокатката на собственика на „Тад Груп“ Иван Тодоров – Ина Лулчева коментира, че той не приема обвиненията и няма никакво отношение към киберпрестъплението. 

По думите ѝ данните представени от прокуратурата, в които търговският директор на „ТАД груп“ Георги Янков разговаря с Кристиян Бойков са с цел насаждане и манипулиране на обществено мнение, защото от репликите не става ясно за изтичане на данни от НАП. Тя каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

Според Лулчева за момента отсъстват солидни доказателства, които прокуратурата трябва да представи. Освен това адвокатът заяви, че незаконна дейност в „ТАД груп“ не е извършвана.

Спецпрокуратурата „изтече“ данните на над 2000 прокурори и следователи

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button