На ФокусСвят

Трети ден без ток в Гърция, предстоят нови дъждове

На места в гръцкия полуостров Халкидики все още няма ток и вода след опустошителната буря от сряда вечерта, която доведе до смъртта на 7 души – шестима туристи и един местен рибар. 

Заради локални аварии на някои места все още няма електроенергия. Туристите в Неа Потидеа вече са на плажа. Българско семейство преживя бурята и остана в курорта, съобщава bTV. Няколко дни са били без вода и ток. Разказват, че е било трудно и се наложило да се къпят в морето.  

Синоптиците отправят ново предупреждение за очаквани бури в Гърция. Всеки, който реши да почива на гръцкото море, е добре да се съобрази с метеорологичната обстановка, подчертават те.

Във връзка с предупрежденията за възможни нови бури през почивните дни в Гърция, Министерството на външните работи съветва българските граждани, намиращи се на територията на страната или планиращи пътуване в южната ни съседка, да следят метеорологичните прогнози и да се информират за актуалната обстановка.

Българите, с имоти на Халкидики, също имат право на обезщетение. По информация на генералното ни консулство в Солун нашите сънародници, адресно регистрирани и притежаващи недвижимо имущество в Халкидики, които са претърпели щети в следствие на природното бедствие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение. 

Междувременно продулжава оценяването на щетите след мощния ураган, ударил Гърция. Според анализаторите освен природно бедствие, бурята е и първо изпитание за новоизбрания премиер на страната Кириакос Мицотакис. Неговото правителство реагира светкавично и изпрати представители, които да помогнат с преодоляването на проблема. Още вчера беше отпуснат и първият транш държавна помощ за пострадалите в размер на 500 хил. евро. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Халкидики бавно се възстановява от свирепата буря

Подобни статии

Back to top button