БългарияНа Фокус

Трифонов или Борисов? Ето към кого има повече доверие

Доверието в премиера Бойко Борисов и в Слави Трифонов е съизмеримо. Това сочат данните от независимата от външно финансиране изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“.

Последната вълна на изследване е проведена по метода „лице в лице“ сред 833 души между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

„Това при Слави Трифонов е преди всичко доверие в човек, който е стоял отстрани на политиката и е бил неин коректив, доверие в телевизионен водещ. А когато влезеш в политиката, започват да гледат на теб по съвсем друг начин и това доверие започва да се харчи”, коментира социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия.

„Данните за доверието в Трифонов са сравнително добри. Назад във времето са били и по-добри. Като че ли Трифонов малко изтърва времето. В същото време явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. От него може да зависи кой да е на власт”, коментира Симеонов.

Според него от политическия проект на телевизионния водещ е естествено да се притесняват протестните, популистките, патриотичните формации.

„Най-големият резерв на Трифонов са млади хора, протестно настроени хора, които биха гласуват за пръв път. Това е и добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни. Разбира се и БСП трябва да се притеснява, защото може да им отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателно гласуване”, каза Първан Симеонов.

Социологът коментира, че от ГЕРБ обаче също трябва да се притесняват, тъй като типът на гласоподавателите на Трифонов са били и гласоподаватели на партии като ГЕРБ. По думите му, Трифонов се опитва да изгради образ на човек, който е равно отдалечен от всички политически сектори.

„Това, което той пропагандира, се харесва. Не е изключено да продължи да налага част от този свой дневен ред. Най-опасно за проекта на г-н Трифонов е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни”, коментира Първан Симеонов.

Припомняме, че на 31 юли се излъчи последното предаване на „Шоуто на Слави“. В края му ТВ водещият Слави Трифонов обяви, че стартира телевизия „Седем осми“ и партия „Няма такава държава“. Подробности и за двата проекта щяло да има през септември.

„За мен беше чест“, каза Слави за последно, следва „Няма такава държава“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button