Последни новиниСвят

Украински генерал: Трябва ни ракета, която стига до Москва

Генерал-лейтенантът и ветеран от външното разузнаване на Украйна Василий Богдан заяви, че Киев се нуждае от ракети, способни да нанасят удари по цели в Русия, предава РИА „Новости“, позовавайки се на украинския портал „Обозреватель“.

Причината за това твърдение е очакваното прекратяване на Договорa за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, действащ между САЩ и Русия.

Според генерала Украйна има техническия и научен капацитет да създаде балистични ракети със среден обсег, които са способни да достигнат до Москва, Санкт Петербург и другите големи градове в европейската част на Русия.

По мое мнение е необходимо висшето ръководство на страната активно да работи над това„, съветва генералът-разузнавач.

Според Василий Богдан Украйна може да разчита на помощта на съюзниците си, които биха могли да продадат подходящото военно оборудване на Киев. Украинският посланик в САЩ вече е заявил, че Киев планира да закупи голяма партида бойна техника от Щатите.

По думите на украинския генерал  не е необходимо ракетите да имат ядрено оръжие, но Украйна се нуждае изключително много от ракетите като инструмент за възпиране на „страната-агресор“. Според Василий Богдан Русия е опасна и деградира, като украинският генерал прогнозира, че страната ще повтори съдбата на СССР.

„Украйна ще трябва да разработи свои балистични ракети, след като Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие стане невалиден. Ние спазвахме ограниченията, наложени ни от Договора. Русия обаче го унищожи, създавайки нови заплахи за европейската сигурност“, заяви преди около година бившия украински президент Петро Порошенко.

САЩ и СССР подписват Договора за унищожение на ракетите със среден обсег през 1987 година. САЩ първи прекратиха участието си в него, като това стана на 1 февруари тази година. След това Русия също реши да не продължава участието си в Договора, който ще стане невалиден на 2 август 2019 г.

По времето на СССР в Украйна е базирано конструкторското бюро „Южное“, което се занимава с разработката и производството на балистични ракети. В него работи прословутият дизайнер Янгел, а след разпада на Съветския съюз то започва да произвежда цивилни варианти на балистичните оръжия, както и да помага в конструирането на първите степени на руски и американски ракети. Това на практика означава, че Украйна има капацитета да създава ракети със среден или дори с далечен обсег.

Пламен Георгиев вече не е шеф на КПКОНПИ, обяви се за жертва

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button