На ФокусПоследни новиниСвят

Великобритания критикува канцлера на Германия след като каза, че участват в изстрелването на ракети в Украйна

Изявление на канцлерът на Германия Олаф Шолц за ракетите в Украйна предизвика силна критика от страна на Великобритания и Франция. Докато обясняваше как Германия няма намерение да праща далекобойните ракети „Таурус“, Шолц заяви, че това би изисквало да бъдат изпратени немски военни да помогнат с използването на ракетите, а това би прекрачило границата на военни действия.

„Това е много далекобойно оръжие. И това, което великобританците и французите правят по отношение на контрол над оръжието и подкрепа към контролирането му, не може да бъде правено в Германия“, каза той.

Великобритания предоставя своите ракети „Storm Shadow“ на Украйна и бившият министър Бен Уолъс, който одобри изпращането им, беше първият с критика към канцлера за разкритието му:

„Шолц е грешният мъж, на грешната работа, в грешното време“, каза той. 

Великобритания преди е отричала, че помага с използването на ракетите и е имало официални изявления, че те се управляват от украинците. 

„Украйна използва Сторм Шадоу и тяхното насочване е работа на украинските военни сили и те успешно са помогнали да окажат натиск върху Русия“, каза говорител на министерството.

От страна на Париж нямаше толкова сериозна реакция, но един от депутатите от партията на Макрон заяви, че Шолц е създал същински дипломатически скандал и Берлин в момента е много изолиран от страна на европейските държави.

Според депутатът обаче е позитивно, че Шолц без да иска е помогнал да наруши табуто на идеята да се изпращат войски в Украйна.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Министърът на външните работи на Франция: Присъствието на войски на НАТО в Украйна не означава война с Русия

Подобни статии

Back to top button