БългарияНа Фокус

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Борисов иска извинение от Дачич

Премиерът Бойко Борисов е поискал външният министър на Сърбия Ивица Дачич да му се извини във връзка с размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия по повод на възникналото напрежение заради негов коментар за Косово. Това обяви пред медиите в Сараево самият министър-председател.

Това стана по време на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в която българският министър-председател участва.

„Въпросът е, че Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава“, заяви Борисов. „С какво аз съм обидил Дачич? И с какво моето поведение е неприемливо?“, попита премиерът.

И разкри, че сръбският дипломат номер едно му се е извинил вчера, но не публично.

„Четири пъти каза вчера „извинявай“, ама не иска да го каже пред медиите“, обясни Борисов. „Аз, ако бях казал нещогрозно, щях да го направя. То не е трудно да кажеш извинявай“, направи сравнение Борисов. 

Той припомни усилията, които е положил по време на нашето европредседателство и се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич, която застана до него:

„Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?“ Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ“.

От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие.

Борисов допълни, че двамата са се разбрали, че няма никакви проблеми и няма напрежение между двете старни

По-рано през деня премиерът Борисов разговаря със сръбската си колега Анна Бърнабич относно появилото се напрежение между София и Белград.

„Вчера имах конгрес, даже казах: „Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели! Как може да ме разбереш по начин, по който… Аз винаги съм казвал: „трябва да се разберат с Косово“. Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си… А нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски курорт „Яхорина“.

Борисов обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. 

ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА СЪРБИЯ

„Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава – въпросът за териториалната цялост.“

Това е било заявено в Министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

„Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме да не се повтаря в бъдеще“, се посочва още в съобщението на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът не е признал Косово за независима държава и, че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза.

Във вторник Дачич ще разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия. 

Вчера пък сръбският посланик у нас бе избикан на разговор във външното ни министерство, а българският дипломатически представител в Белград бе на среща в тяхното ведомство. Повод за това стана острата реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич на думи, казани от премиера Бойко Борисов в познан по повод избирането на Жозе Борел за Върховен представител на ЕС за  сигурността и външните работи. Повод за напрежението стана въпросът за независимостта на Косово.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button