БългарияПоследни новини

Владислав Горанов пак сравни НАП с ЦРУ

Министърът на финансите Владислав Горанов отново сравни теча на данни от НАП с големи разкрития като „Уикилийкс“. Този път целта му беше да обясни защо шефката на НАП няма да напусне поста си след хакерската атака.

Припомняме, че тя дори не прекрати отпуска си, за да участва в разрешаването на проблема, а се върна на работа едва след като имаше повдигнати обвинения по случая. 

„Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция „Митници“ успя да увеличи данъчните приходи с 50% за последните няколко години, заслужава дори за толкова сериозно деяние, което ги превръща в жертви, а не в извършители на престъпление, трябва да обезглавяваме приходната администрация“.

Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос дали ще поиска оставката на шефката на НАП Галя Димитрова.

„С какви мотиви искате оставката на един потърпевш на криминално престъпление? Ние сме жертви, както всички, на криминално деяние, чиито цели надминават обикновенното хакерство. Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след Уикилийкс“, добави той.

По думите отговорността ще бъде понесена от отговорните служители и подчерта, че вече има двама служители, които не са работа – директорите на ИТ звеното и този на информационната сигурност в НАП, за чиито оставки съобщи по-рано днес Галя Димитрова.

„Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне“, изтъкна Горанов.

Попитан кои са тези хора, той отговори:

„Опозицията със сигурност и хора, които не могат да го направят с демократични способи“.

Според него изводът е, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е „много тънък“ и затова трябва да бъдат по-прецизни, без да се отказват да направят приходната администрация максимално достъпна за гражданите.

ВСЕ ПАК ОСТАВКИ В НАП ИМА

Двама шефове на звената за информационните системи в НАП са подали оставка. Това каза директорката на агенцията Галя Димитрова. Причина за поисканите и подадени оставки са пропуски в системите, довели до изтичане на лични данни за милиони данъкоплатци.

Димитрова не каза защо не е прекратила отпуската си по време на атаката, но заяви, че е била в постоянен контакт със своя екип.

В момента данъчните сверяват в каква степен изтеклите в публичното пространство данни съответстват на записаното в базите данни на НАП.  От общо 73 млн. записа, разпространени публично, са установени 609 хил. несъответствия. Те ще бъдат прегледани още веднъж и едва тогава НАП ще е готова да каже на гражданите какво точно от техните лични данни е добило публичност. Планира се това да става по електронен път.

Димитрова се извини на гражданите за случилото се като го обясни с подценяване на съществуването на злонамерени хора и недостатъчния баланс между достъпността на услугите и сигурността им, както и между желанието да бъдат обхванати максимален брой хора и защитата им.

Прокуратурата: „ТАД Груп“ хакнали поливната система на парламента, искали да мокрят депутати

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button