Любопитно

Вячеслав Иванков- Япончик – бруталната глава на руската мафия

Вячеслав Иванков- Япончик, това е името на един „изключителен човек“, човек който от ранна детска възраст навлиза в престъпния свят и стига до титлата „главата на руската мафия“ според силите за сигурност на САЩ. 

Ранни години

Вячеслав е роден на 2 януари 1940 година в Москва. Детството му е, меко казано, нерадостно – майка му страда от неврологично заболяване, а баща му злоупотребява с чашката. Здравето на самия Вячеслав е крехко, затова той решава да го укрепи, като започва усилено да тренира – бокс и борба.
Интересен факт от биографията му е, че постъпва в цирково училище, където запалено се изявява във въздушната акробатика. До момента, в който не пада от трапеца, при което получава тежка травма на черепа. Не се подлага на лечение, въпреки че на няколко пъти губи съзнание.

Япончик

Началото

На 14 години започва да краде. За първи път е арестуван на 25 години при опит за джебчийство. Полицията го освидетелства с диагноза шизофрения.
Бурната му „кариера“ на опасен гангстер започва, когато попада в полезрението на Генадий Карков – Монгола, който управлява с желязна ръка подземния свят през 60-те години. Не след дълго обаче Япончик създава своя банда, препитаваща се от рекет и изнудване. В редиците й се вливат много от другите „изявени“ бандити.
Не след дълго групировката на Япончик завзема огромни територии, като дейността му покрива не само Москва, но и почти цяла Русия.

Япончик

Всичко хубаво си има край

През 1974 година, след престрелка с кавказка банда, при която умира един човек, Вячеслав Иванков е арестуван. Съдът решава, че той не страда от никакви психически заболявания и е напълно наясно с извършените от него престъпления. Осъжда го на 7 месеца затвор.
През 1982 г. той е осъден на 14 години затвор. Зад решетките развива мрежа за изнудване на хора във външния свят.
През март 1992 г. Япончик емигрира в САЩ, където на 8 юни 1995 г. е арестуван от ФБР и осъден на 10 години лишаване от свобода за фиктивен брак с цел узаконяване на престоя си в страната, както и за изнудване на двама руски емигранти за 3,5 милиона долара. В САЩ наричат Иванков „глава на руската мафия“.

Япончик арест

Краят на една „легенда“

През 2000 г. московската прокуратура повдига на Иванков задочно обвинение в убийство. През юни 2004 г. руската генерална прокуратура отправя към САЩ искане за предаването му на руските власти, на което американците отговарят положително.
На 11 юли 2004 г. Иванков е освободен, след като излежава почти десетгодишна присъда във федералния затвор Алънууд в Пенсилвания. След това е екстрадиран в Русия. През 2005 година е оправдан по обвинението в убийството на двама турци. Япончик се заклева, че ще стои кротък. Вместо това обаче влиза в сговор с Аслан Усоян, по-известен като дядо Хасан, и други мафиоти, като започва да играе ролята на съдия, опитващ се да реши противоречията между групировките.
Покушението срещу 69-годишния Иванков беше извършено на 28 юли 2009 година, при излизането му от московски ресторант.
По данни на следствието по него е стреляно със снайперистка пушка „Драгунов“ с оптически мерник. Лекарите се борят за живота му, извършени са няколко операции, но така и не успяват да го спасят.

Япончик погребение

източник: Флашнюз

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button