Любопитно

Аслан Усоян – Дед Хасан – човекът, който превзе силовите групировки в Русия

16 януари 2013 г е последният ден на тази земя на Аслан Усоян – Дед Хасан, човекът смятан за най-влиятелната фигура в руския криминален контингент. Наркотици, проституция, хазарт… това са само част от отраслите, които Дед Хасан контролираше.

Кой е Аслан Усоян?

Аслан Рашидович Усоян, кюрд – йезид по произход, е роден на 27 февруари 1937 година в Тбилиси, Грузинска ССР. Още 19-годишен е осъден на година и шест месеца лишаване от свобода, защото отказва да сътрудничи на полицията, но на 10 януари 1956 година Върховният съд на Грузинската ССР преквалифицира делото срещу него и той е освободен предсрочно, тъй като е работил в затвора и присъдата му е намалена.
На 15 януари 1959 година Сталинският районен съд в Тбилиси осъжда Аслан Усоян на 5 години лишаване от свобода за грабеж, но по-късно той отново е освободен предсрочно. След известно време, на 28 декември 1966 година, Октомврийски районен съд в Тбилиси го осъжда на 3 години лишаване от свобода за злоупотреби. В затвора Усоян е „коронясан” за „вор в законе“ от наркобосовете Давид Шаюмянский и Мехрачем „Лъки”, а на 24 юни 1968 година е освободен условно със заповед на Цулукидзевски районен съд на Грузински ССР.
Дед Хасан
Дед Хасан вербува най-добрите в занаята!
На свобода Усоян се занимава в мошенически операции и сенчести сделки, по-точно – пласирал пристигащи от Централна Азия фалшиви златни монети. Хората на Дед Хасан обслужвали спекуланти и други нелегални дилъри (както и директори на държавни ресторанти, магазини, пазари, зеленчукови бази и шивашки магазини), установяйки корупционни връзки с грузински държавни служители и милиционери. През август 1984 г., въз основа на няколко обвинения (незаконно притежание на наркотици, незаконна дейност и фалшифициране на документи), Усоян е осъден на 15 години затвор в Тбилиси.
Дед Хасан

След ерата на социализма – конфликтът с Рудик Бакински

Според данните за него, Усоян е в конфликт с членовете на арменската престъпна група на Рудолф Оганов (Рудик Бакински), който решава да обособи сфери на влияние и контрол на бизнеса в Краснодарския регион. През ноември 1997 година Бакински опитва да открадне статута на Дед Хасан (Крал на руската мафия) на срещата на мафията в Москва. В началото на 1998 година в Пятигорск е убит един от придружителите на Оганов, престъпник с прякор Едик Москва. Според някои доклади на правоприлагащите органи през 1998 година Дед Хасан коронова Георги Сорокин (Жоро Ташкентския). Войната между престъпните кланове приключва с убийството на Оганов – през февруари 1989 година, когато в крайпътно кафене в него са изстреляни над 40 куршума.

Войната с клана на Тариел Ониани

През 2006 година между Усоян и клана на Тариел Ониани, известен и като Таро, възниква вражда. Предмет на спора стават предприятията на престъпния бос Захарий Калашов (Шакро Младия), който е арестуван в Обединените арабски емирства и екстрадиран в Испания. Усоян тогава поддържа позицията, че временно управляващият трябва да стане бос на престъпния свят.
Тогава на власт е Лаша Шушанашвили ( Лаша Руставский). Кланът Олани, обаче, бил против. На 2 май 2008 година, според докладите, Аслан Усоян провежда събиране на високопоставените босове на престъпния свят. На страната на Усоян относно сферите на влияние застава Вячеслав Иванков – Япончик. На 8 юли 2008 година Усоян и Иванков провеждат среща с клана–опонент Ониани. 33-ма членове на престъпните групи се събират на лодка в язовир в Подмосковието. По време на дебатите полицията нахлува и задържа Георги Манагадзе (Гия Кутаиский) за нелегално пребиваване на територията на Русия. През ноември 2008 година в ранен московският ресторантьор Гела Церцвадзе, който е отговарял за бизнеса на Ониани. През май 2009 година  неизвестни лица стрелят по автомобил пред къща с номер 143 на „Волгоградски проспект”. В резултат от стрелбата загиват бизнес-партньорът на Усоян – престъпният бос Андрей Голубев, по прякор Скиф, и престъпният бос Корсаков, по прякор Корсак, пътуващи в автомобила. Водачът съобщава в полицията, че пътниците са отивали на среща на престъпниците. Това убийство задълбочава разпрата между двата клана. Като отмъщение в докладите е посочено убийството на Вячеслав Иванков – Япончик, дясната ръка на Усоян, на 28 юли 2009 година.
 

Убийството на Дед Хасан

Усоян е убит от снайперист на 16 януари 2013 година, докато излиза от ресторант „Каретен двор” на улица „Поварска” (по други данни ресторант „Старата шатра” ). Неизвестно лице е стреляло с автоматично оръжие по него. Пострадала е и жената, която е била с него. Дед Хасан е закаран веднага в болница в състояние на дълбока кома и умира 10 минути след пристигането.
Съвсем скоро след ликвидирането му, на 4 февруари 2013г, в Москва е разстрелян Руфат Насибов, по прякор Руфо Гянджански, който е смятан за главният организатор на убийството на Дед Хасан. Соченият като поръчител на убийството на  Усоян – Ровшан Рафик оглу Джаниев, е разстрелян в Истанбул 3 години по-късно.
Дед Хасан погребение
източник: Флашнюз

Сусуму Ишии  – от обикновен военен до най-големият гангстер в Япония

Подобни статии

Back to top button