БългарияПоследни новини

Започна масовото напускане от видинската болница

Петима лекари от неврологията на видинската болница са подали предизвестия, че напускат, съобщава НОВА. 

В лечебното заведение в последните месеци имаше готовност за колективни оставки и протести. Болницата в града отдавна е на фокус заради протестите срещу ниските заплати на медицинските работници. Всичко това поставя под въпрос здравната грижа в района.

Според лекарите ситуацията в болницата става изключително тежка, дори критична.

„Всеки от нас от години е обмислял подобно решение, като причините са комплексни. Но най-важната от тях е недостатъчното финансиране на отделението по нервни болести”, заяви д-р Женоел Иванов, работещ във видинската болница.

По думите му вече има напуснали негови колеги, екипът е станал по-малък отколкото трябва и така не може да се състави графикът на смените. Оказва се, че това е и причината в определени часове да няма нито един лекар при болните.

По думи на началника на отделението по неврология д-р Ангел Петров причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията.

Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение – 1280, възмущава се той.

От своя страна изпълнителният директор на болницата д-р Цветан Василев избегна коментар с оправданието, че не може да каже нищо за случилото се.

Припомняме, в края на юни тази година над 100 здравни специалисти и лекари подадоха колективно предизвестие и заявиха, че са готови след изтичането му през септември да подадат индивидуални оставки.

Болницата във Видин е областна и покрива всички общини на територията на област Видин. Най-близката болница, която може да поеме пациентите е на повече от 150 км от най-отдалечената община.  

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Болницата във Видин пред закриване? Лекари масово напускат

Подобни статии

Back to top button