BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Жозеп Борел: Израел финансира Хамас

Върховният представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел обвини Израел, че са финансирали групировката „Хамас“ в опит да отслабят правителството на Палестина. 

Обвинението, което Израел твърдо отрича, е, че израелското правителство финансира терористичната групировка в опит да я постави начело на Палестина, при което ще имат извинение да водят война с нея и да превземат територия от палестинския народ. От САЩ също са заявявали, че одобряват войната на Израел с „Хамас“ докато групировката не бъде окончателно победена.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху твърдо отрече обвиненията.

„Г-н Борел греши. Напълно противоположно на опити да помогне на „Хамас“, както ни обвинява главният представител на ЕС за външни работи, премиерът Нетаняху се старае да унищожи „Хамас“ в трите големи военни операции през 2012, 2014 и 2021. След клането на над 1000 израелци на 7 октомври 2023, г-н Нетаняху нареди на израелската армия да унищожи „Хамас“, заяви съветника на Нетаняху по външните работи.

Борел също така счита, че за да се спре конфликта между Израел и Палестина трябва да бъде създадена палестинска държава. Той счита, че това решение следва да се наложи отвън, за да се постигне мир между двете държави.

Външните министри на ЕС ще водят срещи с външните министри на Израел, Палестина и редица арабски държави в Брюксел през следващите дни. Те ще обсъждат именно конфликта в Газа, при който израелската армия води кампания последните месеци срещу „Хамас“.

В същото време, ЕС се готви да обяви нови санкции срещу групировката с цел да прекрати нейното финансиране. 

През изминалия четвъртък ЕС прие резолюция, с която призовава за прекратяване на огъня, ако бъдат върнати всички заложници и групировката „Хамас“ спре да съществува. Това се случи след като Нетаняху твърдо отказа създаването на независима палестинска държава.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски кани Тръмп в Киев: Ела в Украйна да прекратиш войната с Русия за 24 часа, както обеща

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button