ЛюбопитноПоследни новини

50 ГОДИНИ ОТ КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА: Реалност или Холивудски филм?

„Аполо 11“ каца на Луната точно преди 50 години – на 20 юли 1969 г. Първото стъпване на единствения естествен спътник на Земята се смята за едно от най-големите постижения в човешката история.

В този ден то е гледано на живо по телевизията от над 530 млн. зрители. Всички те наблюдават как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят първите си крачки на Луната. След това двамата мъже и третият им спътник – Майкъл Колинс се връщат безопасно на Земята и кацат над Тихия Океан.

Само няколко години по-късно някои хора започват да твърдят, че „гигантската стъпка за човечеството“ е фалшификат. Започват да се разпространяват теории на конспирацията, че всъщност кацането на Луната е измама, дирижирана от американското правителство, за да спечели космическото надбягване със СССР по време на Студената война. Въпреки, че тези твърдения много пъти са опровергавани, те продължават да се разпространяват и до днес – почти половин век по-късно.

Голяма част от конспиративните теории се появяват с излизането на бял свят на „Пентагон пейпърс“ и Аферата Уотъргейт, когато американците губят доверието си в американското правителство.

Ето някои от най-разпространените съмнения за истинността на първото кацане на Луната и каква е реалността, която се крие зад тях:

  1. Кацането на Луната е измама, защото на снимките изглежда сякаш американският флаг се развява във въздуха
Луната
снимка: НАСА

Ако се загледате в снимките от лунната експедиция, ще видите, че изглежда сякаш американският флаг се развява. Но как е възможно при положение, че няма нито атмосфера, нито вятър на Луната?

Простоят отговор е, че знамето не се вее, казва д-р Рик Файнбърг – прессекретар на Американското Астрономическо общество. Причината е, че флагът не е обикновен. Ако астронавтите бяха забили в лунната повърхност обикновено знаме, то би увиснало, както се случва на Земята, когато не духа вятър, а това не би било подходящо за снимка, нали?

Затова НАСА създава специални знамена, които астронавтите да носят със себе си. Те имат хоризонтална ос, която да кара плата да стои изправен. Затова във видеото от първото кацане на Луната се вижда, че платът се движи единствено когато астронавтите го докосват.

  1. Кацането на Луната е измама, защото не се виждат звездите
Луната
снимка: НАСА

На снимките от Луната няма слънце, защото те са правени през деня – когато повърхността е осветена от яркото слънце, обяснява Файнбърг. Освен това астронавтите носят искрящо бели скафандри, които силно отразяват светлината.

Същият ефект би се получил ако отидете в задния си двор през нощта  и пуснете силно осветление. Дори да виждате звездите от мястото, където сте застанали, фотоапаратът няма да може да ги улови, тъй като светлината им е много по-слаба от отразената от най-близките обекти, които попадат в кадър.

  1. Кацането на Луната е измама, защото сенките на обектите не са правилни.
Луната
снимка: НАСА

На снимките от кацането е възможно да бъдат видени обекти, които са в сянка. Скептиците твърдят, че ако слънцето беше единственият източник на светлина по време на заснемането, това не би било възможно. Следователно видимите обекти в сянка са резултат от специално Холивудско осветление.

Проблемът на тази теория е, че макар слънцето да е основният източник на светлина, той не е единственият. Друг такъв е лунната повърхност, която отразява слънчевата светлина, тя се разпръсква и върху обектите в сянка.

  1. Кацането на Луната е измама, защото не се вижда фотоапаратът на Армстронг
Луната
снимка: НАСА

На една от снимките от кацането на Луната можем ясно да видим отражението на Армстронг във визьора на Олдрин. Някои конспиратори са на мнение, че на снимката обаче не се вижда как Армстронг държи фотоапарат, следователно някой друг трябва да снима отстрани. Но и това не е вярно.

Армстронг не може да се разхожда по лунната повърхност, държейки обикновен фотоапарат. Облечен в широкия си скафандър, той имал нужда от нещо леко и малко, с което да може да се движи свободно. Фотоапаратът, използван за заснемането на фотосите всъщност е монтиран в предната част на костюма му – точно там се намират ръцете му на снимката.

  1. Кацането на Луната е измама, защото Стенли Кубрик е правил такъв филм
Луната
снимка: Hollywood Reporter

Филмът „2001: Космическа одисея“ на режисьора Стенли Кубрик изуми зрителите през 1968 г. с реалистичното си възпроизвеждане на открития Космос. След кацането на Луната някои скептици се чудиха дали американското правителство не е наело Кубрик да режисира кацането на Луната.

Причината за успеха на Кубрик е, че за заснемането на филма „2001: Космическа одисея“ той наема астрономически дизайнери и космически инженери, за да му помогнат.

Изглежда всички теории на конспирацията за кацането на Луната могат да бъдат лесно разобличени. Отричането на технологичния прогрес на човечеството и поставянето му в контекста на политическо или идеологическо съперничество обаче може да бъде опасно. По този начин се разпространява дезинформация и се губи вярата на хората в постиженията на науката.

Затова – нека отделим днешния ден, за да отпразнуваме половин век от гигантската стъпка на човечеството, дала огромен тласък на изследването на необятния Космос.

Ако тази статия ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали кликнете ТУК.

История за ИСТИНСКАТА красота и „НАЙ-ГРОЗНАТА“ жена живяла някога!

Източник: History.com

 

Подобни статии

Back to top button