BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Националистическата “Алтернатива за Германия” бележи рекорден ръст, настигна най-големите партии

Германската партия “Алтернатива за Германия” (AfD) расте със сериозни темпове и настигна двете най-големи партии в страната. За последните 3 месеца тя е увеличила своята подкрепа с 4% и от 10% през миналата година, днес достига близо 18% подкрепа. Според някои агенции, подкрепата и дори е 19%, което би я поставило наравно с втората най-голяма партия – социалдемократите на настоящият Канцлер Олаф Шолц.

Платформата на националистите е основана на отричане на климатичната пропаганда и анти-имигрантска политика.

Канцлерът на Германия от Социалдемократическата партия Олаф Шолц даде изявление, в което заяви, че германците живеят в несигурни времена и това позволява на определени партии да възхвалят миналото. Други експерти от различни НПО-та предупреждават, че според тях партии като AfD са “опасни”.

“Алтернатива за Германия” досега е печелила най-много 12,5% от вота на изборите през 2017 година. На предишните избори те регистрираха спад до 10%, но енергийната криза им позволи да наблегнат на силна позиция против зелените политики на управляващата коалиция. Новият “зелен” закон, който цели да намали зависимостта на Германия от изкопаеми горива ще забрани инсталацията на газови и горивни отоплителни системи в домовете от 2024 година. Заедно с останалите закони за зелена енергия, които се прокарваха редом със затварянето на ядрените централи, управляващите зелени и социалдемократи успяха да вкарат държавата в рецесия, което рязко увеличи подкрепата за националистите.

Друг фактор е рязкото увеличение на бежанците – AfD губеше последователи, тъй-като се смяташе, че бежанската криза през 2016 е отминала. Но през изминалата година в Германия, бежанците са се удвоили до 25,000 на месец.

Подкрепата към националистите е най-силна в източна Германия, където в някои провинции имат дори 32% от вота на гражданите.

Олаф Шолц обвини войната в Украйна – тъй-като според него тя е започнала тенденцията на инфлация и енергийната криза, която е допринесла за растежа на националистическите движения в Европа.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

За седмица документален филм как либералите не могат да отговорят на въпроса “Какво е жена?” стана най-гледаният филм в света

Подобни статии

Back to top button