БългарияНа Фокус

Американските собственици на „ТАД Груп“ ще съдят България

Собствениците на ИТ фирлмата „ТАД Груп“, чиито служители и български собственик са обвинени в кибертероризъм, подготвят иск срещу България. 

Компанията-майка от Калифорния ще поиска като обезщетение седемцифрена сума, тъй като делото е увредило имиджа на фирмата. Това заяви пред бТВ Георги Стефанов, адвокат на арестувания собственик на българския клон на „ТАД Груп“ – Иван Тодоров. Бизнесменът е обвинен, че е подбудил 20- годишния компютърен специалист Кристиян Бойков да хакне НАП.

Според Стефанов прокруатурата поставя обвиняемите по делото в неравностойно положение. Бойков, който е обвинен в извършването на тероризъм чрез компютърно престъпление, е на свобода. Другият обвиняем – тръговският директор на фирмата Георги Янков – също.

Задържане е единствено Тодоров. Той е неосъжда и сам се прибра от Канада, след като стана ясно, че го издирват. Според адвоката му бизнесменът е бил натопен.

Сред доказателствата срещу бизнесмена, коио бяха разпространени от Прокуратурата, са чатове, в които той казва, че ще сваля правителството. Подобни доказателства се сочат и срещу Бойков.

Прокуратурата твърди, че още през април той е написал, че „НАП си заминава“. Според адвокатите на 20-годишния младеж обаче той е обсъждал ниското ниво на сигурност на данъчните системи в професионален чат, където друг хакер е показал уязвимостта на НАП.

Системата на данъчните е била разбита от друг хакер, твърдят адвокатите.

Кобрата опита да целуне още един репортер (Видео)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button