Любопитно

Братята Кох – когато си толкова богат, че законите за теб НЕ ВАЖАТ!

Братята Кох – дори президента на САЩ ги ненавижда, но защо? Защото са много по-богати от него и защото са му политически врагове, естествено.

КОИ са братята Кох?
Чарлз и Дейвид Кох практически издържат Републиканците в САЩ, а ние знаем толкова малко за тях.
82-годишният Чарлз и четири години по-младия му брат Дейвид Кох са по-богати не само от Тръмп, но и от самия Бил Гейтс. Всеки един от тях има в банковата си сметка по около 50 млрд. долара, което ги прави изключително влиятелни както в бизнеса, така и в политиката.
Всъщност фамилията Кох играе голяма роля в политическия живот на САЩ още от времето на Айзенхауер.
братята-кох

Началото на Империята Кох

Бащата на братята – Фред Кох създава ултра-консервативното и крайно дясно общество „Джон Бърч“. Той е химик, който открива нов метод за преработка на петрола. В САЩ обаче това не се нрави и той е принуден да започне бизнес с Русия, където обаче развива силна ненавист към комунизма, тъй като Сталин отказва да признае интелектуалните му права. След като създава 15 рафинерии в бившата СССР, Фред Кох започва да работи с хитлеристка Германия, като годишния оборот на компанията му надхвърля 100 млрд. долара.

Покоряването на Америка
С толкова пари, американецът е готов да скочи в политиката, но не директно, а само с влияние. Чрез „Джон Бърч“ започва яростна битка срещу всякакви наченки на комунизма в Северна Америка. Но, също така и срещу социалната държава и човешките права на работниците. А, това напълно логично привлича дузина богаташи към формацията. Организацията има силна роля и върху тъй нареченото „Чаено парти“ в САЩ – влиятелно движение сред републиканците, което може да се характеризира едновременно като политически крайно консервативно и икономически либертарианско.
Фред Кох има четирима синове, но двама от тях се оказват също толкова безскрупулни като него – Чарлз и Дейвид. Те успяват чрез интриги и нечисти ходове след смъртта на баща си да отстранят другите двама братя и узурпират бизнеса. И започват да го развиват не само в петролната индустрия – новите им интереси се насочват към търговията с торове, банковото дело, електроника, военно-промишлени сделки.

Фамилията Кох са едни от най-големите екологични замърсители в световен мащаб!

Братята Кох водят предрешена битка с природозащитниците. Техните бизнеси са причинили над 300 петролни разливи и изхвърлят тонове токсични отпадъци в реките.  Само за периода между 1999 г. до 2003 г. те са платили около половин милиард долара глоби заради замърсявания. Но, благодарение на милиардите си, политически лобизъм и силните си адвокати, двамата братя остават недостижими и не се съобразяват с американските закони.
Чрез своето купено влияние, Чарлз и Дейвид работят за намаляване на данъците и премахване на регулативните мерки за крупния бизнес. Когато през 1980-та единият от братята се кандидатира за вицепрезидент на САЩ, той обещава неща като премахването на пенсионното осигуряване, закриване на държавната пощенска служба и Агенцията за опазване на околната среда, приватизацията на обществените училища и край на държвното финансиране на здравеопазването.
Тогава обаче си дават сметка, че не толкова явното лансиране на икономическите им идеи ще бъде по-ефикасно. И започват да наливат милиарди долари в Републиканската партия и така наречените тинк-танкове, които финансират лобисти, различни научни лауреати, в това число и Нобелови. Всички те изповядващи идеята за нулеви данъци за бизнеса, разтурване на съществуващата социална система, мащабна приватизация и най-вече защитаващи тезата, че околната среда няма нужда да бъде опазвана. Щом от нея може да се печелят добри пари…

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

източник Флашнюз

Подобни статии

Back to top button