Любопитно

Пол Пот – бруталният диктатор, който искаше всички да са равни

Мечтата на Пол Пот е била проста – всички да са равни! И в опитите си да изпълни тази мечта той избива 20% от популацията, налага началото на комунистическия режим в Камбоджа и става един от най-бруталните диктатори някога.
пол пот

Началото на един тиранин
Салот Сар, известен повече като Пол Пот  е водач на Червените кхмери и министър-председател на Камбоджа. Както казахме вече той се издига на власт с великата идея за страна, където всички са равни. Едно от първите неща, които той сътворява е да накара хората от градовете да се разменят с тези, които живеят извън тях и обработват полетата. Както се досещате това не е свършило добре и води до редица проблеми и дефицити, а за капак той решава да накаже всички, като ги лиши от правото на образование, медицинско обслужване, че дори и хранене.
пол пот

Чистката
Пол Пот е стигал до екстремности в желанието си да прочисти Камбоджа от негови опоненти. Учен си? – Умираш. Говориш против него? – Умираш. Говориш открито по различни теми? – Умираш. Не харесва лицето ти? – Умираш. При това дори самият процес е бил изключително неприятен. Армията или полицията е събирала огромно количество от въпросните лица, след което ги е карала да копаят масов гроб, ако са имали късмет са получавали удар с тъп предмет в главата и хвърлени, а нещастниците са били заравяни живи.
пол пот

Тотална репресия на словото и голямото падение
Както се досещате преса и свобода на словото е нямало, което е довело и до дефицит на ценни кадри в различните сфери, цели градове включително и Пном Пен (столицата на Камбоджа) се превръщат в призрачни градове, а масата от населението умира от преработване, епидемии и недохранване.
За капак Пол Пот решава, че е изключително добра идея да вкара страната във война с Виетнам, което води и до падането на правителството му. 
Диктатора умира през 1998 година в изключителна мизерия, докато е под домашен арест. Естествено, мнозина смятат, че той просто е бил отровен, но каквато и да е съдбата му нищо няма да върне живота на 2,500,000 души умрели заради неговата мания.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button