Деница Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации
Деница Сачева

Деница Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации

Като „тежки политически провокации“ определи социалният министър Деница Сачева действията на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“. По думите й това не било протест. Сачева направи изявлението си по време на извънреден брифинг и не пропусна да се похвали със средствата, отделени за хора с увреждания.

 

„Събрали сме се заради опита на една поредна провокация да бъде представена като защита на правата на хората с увреждания. Говори се много за това, какво е направило правителството за хората с увреждания. От 2009 година разходите на Министерството за труда и социална политика за хора с увреждания са били 245 млн.лв., а за 2020 година – 921 млн. лв.“, каза още тя и представи данни за политиките и програмите на правителството.

 

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Те имат нужда не само от пари, но и от конкретни идеи. Въпреки диструктивния характер на поведението на Вера Иванова, тя е част от работните групи на социалното министерство. Като член на тези групи тя получава информация , документи, справки и има възможност да участва в активния диалог. Сами преценете дали да наричате това, което се случва отвън протест на майки на деца с увреждания. Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации“, категорична бе Сачева.

 

Според Веска Събева, зам.-председател на най-голямото сдружение на хората с увреждания, ставаме свидетели на злоупотреба с хората с увреждания.

 

„На дневен ред при нас не са протестите, а това как да се пенсионират хората с деца с увреждания, също и ТЕЛК-овите решения, както и много други неща. Това противопоставяне и злоупотреба с хората с увреждания трябва да спре“, призова Събева.

 

Припомняме, че бусът на „Системата ни убива“ бе спрян на бул. „Васил Левски“ на кръстовището при Софийския университет. Причината – първоначално им е било дадено позволение да стигнат с него до „Орлов мост“, но в последствие втори полицейски кордон го спира. Превозното средство остава там и в този момент, тъй като майките отказват да тръгнат в друга посока  искат да стигнат до крайната си цел.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК