You are currently viewing ИТН при президента: Отговотността е наша, но ако не получим подкрепа, отиваме на избори (ВИДЕО)

ИТН при президента: Отговотността е наша, но ако не получим подкрепа, отиваме на избори (ВИДЕО)

Разговор за отговорността бе в центъра на консултацията на президента Румен Радев с представители на партията победителка на предсрочните парламентарни избори „Има такъв народ“. В началото на срещата държавният глава поздрави ИТН с победата и призова за съставяне на правителство.

 

„Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Устойчивото парламентарно мнозинство е най-важната задача, в нея „Има такъв народ“ има водещата роля. Парламентът и правителството имат да решават важни задачи. Всички обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна – средства срещу реформа. Всички чакат актуализация на бюджета, предсказуема рамка за бизнеса“, каза Румен Радев.

 

И допълни:

 

„Важно е как вие виждате инструментите за такъв, така че за се търсят общите точки по отношение на цели и приоритети, на компромис в името на гражданите. Искам да чуя готовността ви за връчване на мандата, как виждате подкрепата от другата политически сили. Направих всичко възможно по-най бързия начин да свикам НС и да започнат консултациите. От вас очаквам информация кога да се връчи проучвателния мандат. Важно е диалогът, който започвате, с партиите да доведе до устойчиво управление. Тук мога да си позволя да не бързам с мандата. Ще държа на връзка с вас за обратна информация как вървят разговорите“, добави президентът.

 

В отговор Тошко Йорданов от ИТН посочи, че от партията съзнават отговорността, която лежи върху тях, но заяви и, че ако няма разбиране и съгласие от страна на останалите парламентарно представени партии, няма как да се сформира кабинет.

 

„Всички ние разбираме, че отговорността е наша. Ще я поемем с ясното съзнание какво се очаква от нас. Искрено се надяваме останалите формации също да надскочат някои свои партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам противоречия. Би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим парламентарно мнозинство, което да излъчи кабинет. Ако не получим подкрепа, ще отидем пак на предсрочни избори”. Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов в началото на консултациите при президента за съставяне на правителство. И за пореден път подчерта, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ-СДС.

 

На влизане в президентството Йорданов отговори на журналистически въпрос ще се състави ли този път кабинет с думите „не зависи от нас“.

 

„Трябва да има правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна. Нека не бързаме с формулата. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет, има важни задачи, които не могат да бъдат решени без парламент. Нека оставим на заден план тезата за предсрочни избори“, настоя Радев.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК