Карантинираните от днес до деня на изборите няма да могат да гласуват
снимка: Unsplash

Карантинираните от днес до деня на изборите няма да могат да гласуват

Хората, които са поставени под карантина от днес до деня на изборите, включително и на 4 април, няма да могат да гласуват. Причината – срокът за подаване на заявления за гласуване с мобилна секция, предназначена специално за карантинирани лица, изтече вчера. Това уточниха на последния си редовен брифинг преди деня на вота от ЦИК. 

 

Говорителят на комисията Димитър Димитров изтъкна и друг проблем – има сериозен недостиг на хора, които да участват в мобилните секционни комисии за хората под карантина. 

 

„Най-големият проблем е назначаването на комисии в ковид секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да предлагат всички, които са изкарали вируса и са доброволци“, съобщи още Димитър Димитров.

 

Има други проблеми с карантинираните:

 

„Има и казуси с хора, карантинирани на адреси, различни от настоящия и постоянния им. Те също няма как да гласуват, освен ако не са подали заявление до 20 март“, каза още Димитров.

 

По думите му 2450 са техническите лица и водачите, които ще обслужват транспортната схема и логистиката по разполагането на машините и урните. Те са проверени от МВР, прокуратурата и ДАНС, за да няма съмнения в тяхната надеждност.

 

465 секции ще бъдат образувани в чужбина, като повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната стационарните избирателни секции по информация от полицията са 11 983, в 9398 от тях ще може да се гласува машинно.

 

Извън болниците ще има подвижни секции за хора с увреждания – те са 409, в болниците ще има най-малко 88 ковид секции. Колко ще са подвижните секции ще стане ясно след окончателното им образуване.

 

35 са медиите, акредитирани да отразяват изборния ден. Сред тях има и пет международни – Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Великобритания и македонският Канал 5.

 

Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол.

 

На страницата на Държавната агенция „Електронно управление“ вече е публикуван доклад на трите институции за одитирането и сертифицирането на машините за гласуване, както и решението на трите институции, че проверката им е установила, че машините, които са тествали отговаря на заданието в обществената поръчка и на техническите параметри, зададени в ЦИК.

 

28 организации са регистрирани и ще наблюдават изборите или 3401 наблюдатели.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК