You are currently viewing Мистериозни сигнали от Космоса се повтарят

Мистериозни сигнали от Космоса се повтарят

Астрономи обявиха изненадващо откритие – бързият радио импулс от Космоса, наречен FRB 121102, не само се повтаря, а и това се случва в забележителен цикъл.

 

Около 67 дни източникът на мистериозните сигнали от космоса затихнал. След това, за около 90 дни, той се събудил отново, излъчвайки многократни милисекундни радиосигнали. После целият цикъл започва отново, съобщава БГНЕС.

 

Бързите радиоимпулси от космоса обаче са изключително загадъчни и нямаше гаранция, че цикълът ще продължи. Така че фактът, че източникът им отново се е задействал в съответствие с прогнозите, е доста вълнуващ за учените.

 

Това предполага, че има значителна полза в наблюдението на известни източници на бързи радиоимпулси, както и в продължаващото наблюдение на FRB 121102.

 

Импулсите представляват излъчване на радиовълни, които са много бързи, дълги само няколко милисекунди, идват от галактики на милиони до милиарди светлинни години и са изключително мощни – в рамките на тези милисекунди могат да отделят толкова енергия, колкото стотици милиони слънца.

 

В повечето случаи импулсът е еднократен и не се задейства повторно, което го прави невъзможен за прогнозиране и трудно проследим. Експертите не са сигурни какво го излъчва, въпреки че последните доказателства насочват към тип неутронна звезда, наречена магнетар.

 

Откриването на няколко повтарящи се радиоимпулса обаче може да се окаже ключ към частичното разгадаване на мистерията. Преди техният цикъл да бъде открит от астронома от Университета в Манчестър Каустуб Раджваде и неговия екип, FRB 121102 вече беше известен като най-активния бърз радиоимпулс досега, излъчил няколко пъти от откриването си през 2012 г.

 

Тъй като се повтаря, астрономите биха могли да наблюдават активността му и да я проследят до галактиката източник. Това беше първият радиочестотен импулс, локализиран до звездообразуващ регион в Млечния път в галактика джудже на 3 милиарда светлинни години от нас.

 

Откриването на периодичност в неговата дейност – основаваща се на данни от пет години – може да постави някои важни ограничения върху това, което може да предизвиква импулсите.

 

Например, бинарни системи с висока маса в Млечния път – тези, които съдържат неутронни звезди – могат да имат орбитални периоди до стотици дни. Но има някои видове бинарни системи с много по-кратки периоди – те могат да бъдат изключени за FRB 121102.

 

Екип, ръководен от Мерилин Круз от Института за радиоастрономия „Макс Планк“, откри 36 импулса от FRB 121102, използвайки 100-метровия радиотелескоп Effelsberg в периода септември 2017 г. – юни 2020 г.

 

Съчетан с данните от изследванията на Раджаве, екипът изведе периодичност от 161 дни, се казва в ново изследване, публикувано в arXiv. Този документ дава дати между 9 юли и 14 октомври 2020 г. за активния период на източника.

 

Но Круз и нейният екип не са единствените, които търсят. Учени, ръководени от Пей Уанг от Националната обсерватория за астрономия в Китай, използва телескоп с диафрагма от 500 метра, за да наблюдава местоположението на FRB 121102 на няколко дати между март и август 2020 г.

 

Между средата на март и края на юли не са били открити никакви излъчвания. На 17 август обаче са засечени поне 12 импулса от FRB 121102. Предполага се, че източникът отново е в активна фаза. Според изчисленията на екипа на Уанг активната фаза трябва да приключи между 31 август и 9 септември 2020 г.

 

Ако FRB 121102 продължава да проявява активност след тези дати, това може да подсказва, че или периодичността не е реална, или че някак се е развила, отбелязват учените в публикацията си.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК