БългарияНа Фокус

Поредна ферма с 30 000 прасета ще бъде унищожена

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. Това означава, че всички животни във фермата ще бъдат избити, а хората, работещи в предприятето,  ще останат без работа

Това са последствията от бездействието на институциите по въпроса с чумата по свинете, която върлува от поне една година в страната, а преди това – и в съседни държави.

Положителните проби във фермата в Голямо Враново бяха лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта.

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

От БАБХ уверяват, че са предприети мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

Удължава се бедственото положение в Област Русе до 21 август, съобщиха от Областна администрация.

В заповедта с днешна дата на Областния управител на Русе се посочва, че удължаването е поради установените нови положителни проби на болестта в свинекомплекса в село Бръшлен, община Сливо поле.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от Областния управител.

Бедствено положение в Русенска област бе обявено на 23 юли със срок до 29 юли тази година. В заповедта се посочваше, че при необходимост то може да бъде удължено след съгласуване с Министъра на вътрешните работи.

Румъния спря руски танкове и БТР-и, пътуващи за Сърбия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button