БългарияПоследни новини

Радев наложи вето на възможността бизнесът да финансира партиите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се разрешава бизнесът да финансира партиите под формата на дарения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев промените, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, „уронват конституционните устои на българската демокрация.

Липсват механизми за контрол и прозрачност и има реална опасност за сливането на партия и държава.

„Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията“, заявява държавният глава.

Освен това той посочва, че така партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

„Вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители“, заявява Радев.

Според държавния глава така се създават нови предпоставки за корупционни практики. 

„Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави“, посочва Радев.

Според него се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите.

Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

В същото време обаче президентът подкрепя намаляването на партийната субсидия, за което гласуваха над 2 млн. души на референдума на Слави Трифонов преди няколко години. 

ВМРО ПОДКРЕПЯ ПРЕЗИДЕНТА

Участващата в управляващата коалиция партия ВМРО ще подкрепи наложеното президента Радев вето. Воеводите откриха, че мотивите на Румен Радев повтарят и техните собствени.

„Отваряйки вратата за безкрайно финансиране, ние превръщаме партиите в генератор на корупционен риск“, заяви съпредседателят на ПГ на ОП и заместник на Каракачанов – Искрен Веселинов.

От ВМРО напомниха, че не са длъжни да се съобразят с позицията на партньорите от ГЕРБ, тъй като и те не са се вслушали в тяхното мнение.

„Ние сме готови по-скоро отново да гласуваме по същия начин и против приватизацията на партиите, която се наложи с тези промени“, коментира съпредседателят на ОП и заместник-шеф на ВМРО Искрен Веселинов в кулоарите на парламента.

Веселинов заяви, че съжалява, че президентът е наложил вето на промените само в частта им за спонсорирането от търговски дружества.

„Единствено съжалявам, че на президента не му стигна докрай смелостта да върне и едното левче субсидия, защото реално това са двата основни елемента, с които се желае промяна на политическата система в трудно прогноризуем вид“, добави депутатът на Каракачанов.

Припомняме, че решението партийната субсидия да бъде намалена на един лев за всеки действитено получен глас, а фирми да могат безлимитно да „даряват“ средства на политическите субекти, бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“. 

От ВМРО бяха против финансирането на партиите от търговски субекти още след като предложението беше внесено.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

БСП се жалва в Европа заради ниските субсидии

Подобни статии

Back to top button