Любопитно

10 невероятно факта за легендата – Стан Лий

Стан Лий ни напусна на 12 ноември 2018 година, като неговата липса тепърва ще се усеща все повече и повече. Затова решихме, че ще е подходящо да ви запознаем с 10 невероятни факта за легендата Стан Лий

1.  Хълк е трябвало да бъде СИВ
Първоначално  цветът на Хълк е трябвало да бъде сив, но принтерите в издателството не успявали да създадат хомогенен сив цвят.

„Затова от втория брой на комиксите за Хълк без никакво обяснение той стана зелен”.

хълк-сив

2. Любимото му „CAMEO“ е базирано на герой от комиксите
Още от първият филм свързан със Спайдермен през далечната 2002 година, Стан Лий се появява в малки роли свързани с Марвел вселената, за да покаже своята почит към феновете си. Любимата му такава е 

От първия филм за Спайдермен през 2002 г. Стан Лий често се появяваше в малки роли във всички Марвел филми, за да отдаде почит на феновете си. Той е казвал, че появяването му във „Фантастичната четворка: Сребърният сърфист” 

Стан Лий

3. Това не е истинското му име
Истинското му име е Стенли Либер

4.Той пробива благодарение на Капитан Америка
Едва няколко дни след като започнал работа в “Timely Comics”, той е получил възможност да направи комикс от  само две страници за Капитан Америка. Там той използва и  псевдонима „Стан Лий” (който по-късно става и неговото истинско име) и нарекъл творбата си „Капитан Америка побеждава в отмъщението на предателя”. Първият му издаден самостоятелен комикс е именно за Капитан Америка и излиза на 1 август 1941 г.

Стан Лий

5. Младият Стан Лий е започнал с некролози
Преди да започне да пише за  Timely Comiscs и да създава измислени герои, Лий е  писал предсмъртни некролози за знаменитости в скрит новинарски офис в Ню Йорк. По-късно обаче той напуснал тази работа, защото била твърде  „мрачна“ и „депресираща”.

6. Всичко е благодарение на майка му
Легендата  разказва, че като дете много обичал да чете книгите на известни автори като  Марк Твен, Сър Артър Конан Дойл, Жул Верн, Х.Г. Уелс. През това време майка му обичала да го наблюдава как чете, а по-късно поощрявала всяко негово творческо начинание.

„Най-вероятно съм получил увереност от факта, че майка ми мислеше, че всичко, което правя, е брилянтно”.

7. Жена му винаги се е грижила за външния му вид
На втората страница в мемоара на Станли Мартин Либер отговаря на изключително интересен въпрос, а именно тайната на буйната му грива.

„През целия си живот като възрастен никога не съм ходил на фризьор”, пише той. „Джоани винаги ме подстригва.”

8. … за сметка на това унищожава любимата му вещ!
Стан Лий споделя, че по време на караница с  жена му, тя брутално унищожила пишещата машина, която той използвал при създаването на Спайдърмен, Фантастичната четворка и много други.


9. Любимият му злодей е Доктор Дуум.
Виктор вон Дуум, познат и като Доктор Дуум е измислен суперзлодей на Марвел Комикс. Създаден е от Стан Лий и Джак Кърби, героят дебютира във Fantastic Four#5 през юли 1962 година. Той е лидер на измислената балканска страна Латверия.  

10. Excelsior!
Е негова култова фраза, която значи „висше, по-добро“. С нея всеки месец той завършва колонката си „Stan’s Soapbox“ освен това, въпросната дума е мотото на New York State.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

НЕВЪОБРАЗИМО БОГАТСТВО – НАЙ-БОГАТИТЕ ШЕЙХОВЕ В СВЕТА (СНИМКИ)

Подобни статии

Back to top button