БългарияПоследни новини

Стотици хора се събраха в потопения от яз. „Жребчево“ храм

Стотици миряни, бивши жители на село Запална и техни потомци се събраха за първи път в храм „Свети Иван Рилски“, потопен преди 55 години от водите на язовир „Жребчево“. Света тържествена литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията, предаде БТА.

„Събра ни вярата, за да съживим храма с молитва, нека съхраним и вярата, и храма и да ги запазим и за следващите поколения“, каза в проповедта си дядо Киприан.

След половин век под водата на яз. „Жребчево“, от пет години храмът се издига отново в източната част на язовира. Сградата е вече извън очертанията на водната повърхност заради засушаванията и източването на язовира под критичната точка. Сформиран е инициативен комитет за спасяването му, който има надеждата, че ще се намери техническа възможност да бъдат укрепени стените и останките от купола, които напомнят за средновековния храм в стария Несебър.

„Има здрави основи и добър каменен градеж“, коментира пред БТА 90 годишният Стойко Попдраганов, син на селския свещеник, служил в храма. По думите му храмът се е намирал в източната част на селото, от което са се изселили 976 човека, а 215 къщи са били залети от водата.

Последната служба там е на 28 април 1963 година, когато е била венчавката на сина на поп Драган Стойков.

При изселването си през 1962 г. запалненци отнесли в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани, като направили уговорката със свещениците те да бият задължително при смърт на техен съселянин. Църковната утвар се пази в храма в старозагорското село Тулово.

Църквата е съградена от тревненските майстори, братята Ненко и Рую Раеви, а дърворезбата е дело на третия брат -Иван Раев. За строителството й са събирали дарения, храмът е бил осветен на 19 октомври 1892 г. и винаги през годините е бил препълнен, като единствен в източната част на Розовата долина, припомни Стойко Попдраганов.

Руски туристи бяха блокирани два дни на летище Бургас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button