Любопитно

Тина Търнър и Ервин – мъжът, който й дари бърбрека си и остана с нея до края след 37 години

Тина Търнър, икона в музикалната индустрия, почива трагично през май 2023 г. През целия си живот Тина поставя летвата за много други музиканти, които се надяват да направят това, което направи тя, като в крайна сметка си спечели прозвището „Кралицата на рока“ Въпреки успехите си обаче, певицата трябваше да преодолее много предизвикателства.

Един от най-значимите удари в миналото за Тина със сигурност беше краят на първия й брак с колегата й Айк.

Търнър. 27 юли 1976 г.: Тина се развежда с Айк.

След като Тина и Айк се женят през 1962 г., бракът се превръща в нещо като капан, според Тина. Тя разкрива, че Айк става все по-насилствен, често я напада физически и контролира нейните финанси и възможности за кариера. Певицата признава, че многократното му агресивно поведение силно е повлияло на психическото й здраве.

На 27 юли обаче Тина най-накрая подава документите за развод. Всичко това оставя Тина разтърсена и уплашена, но най-накрая се измъква от токсичния си брак с Айк. Той имал половината права върху тяхната музика, но Тина искала да запази само сценичното си име, за да може да преоткрие себе си. Без пари и без студио, Тина започна всичко на чисто.

Когато Тина среща Ервин за пръв път

След като се разделя с Айк и рестартира кариерата си, Тина отново била на път да се издигне. Почти десет години след като слага край на първия си брак изпълнен с насилие и болка, Тина изгражда успешна солова музикална кариера и привлича вниманието на огромни звукозаписни компании, най-вече на европейския лейбъл EMI.

Tina Turner's Marriage to Erwin Bach 'Sustained' Her amid Struggles

През 1985 г. Тина пристига в Дюселдорф, Германия, след като е поканена от EMI, за да обсъдят възможности за общ бизнес. Това беше голям пробив за певицата, тъй като по това време EMI бяха подписали с международно известни изпълнители като Queen и Radiohead. Беше безопасно да се каже, че Тина е стигнала до голямата лига. На летището чакаше младият Ервин Бах, за да я вземе. Тина си спомни :

„В деня, когато срещнах Ервин за първи път на летището в Германия, трябваше да съм твърде уморена от полета си, твърде заета с мисли за моето концертно турне. Но го забелязах… Тази проста първа среща доведе до дълга, красива връзка – и моята единствена и истинска любов.”

Tina Turner's Husband: All About Erwin Bach & Ike Turner – Hollywood Life

Когато двамата за първи път започват да се срещат през 1986 г., Ервин е на 30 , докато Тина е на 47 и прекарват 27 години заедно, преди да се оженят. След като се женят през 2013 г., тази възрастова разлика предизвика много скептицизъм относно връзката им, като много хора вярват, че Ервин се е жени за нея само заради парите. Въпреки всичко те не обръщали внимание на всичката злъч, която се изсипвала върху тях тъй като знаели, че са отрили истинската любов.

През 2013 г. Тина се отказва от американското си гражданство, избирайки да изживее живота си с любимия си Ервин в Швейцария. След дълга и ползотворна кариера Търнър в крайна сметка избра любовта си към Ервин пред кариерата си. Двойката се мести в Швейцария, за да изживее остатъка от дните си заедно. През 30-те години, които прекарват заедно, Ървин не спира да пише на Търнър любовни писма, като един тинеийджър, за да й покаже колко много означава тя за него. Двамата запазват връзката си в тайна, но очевидно били щастливи заедно. През 2021 г. Тина дори решава да се откаже от музикалните си права, като продава всичко, включително правата върху своя образ, име и подобие на BMG.

Тина Търнър и Ервин Бах в Берлин, 1992 | Източник: Getty Images

Тина прави последното си турне през 2007 г., зашеметявайки публиката със спиращи дъха изпълнения. Когато завършва последното си шоу, Тина чувства, че може да се отпусне. След шоуто тя се качва на самолета си и осъзнава, че най-накрая е приключила с музикалната си кариера с въздишка на облекчение. Тя си припомни :

„Качих се на този самолет, поех си дълбоко дъх и казах „Край“. Наистина почувствах, че всичко свърши и се радвам, че свърши. И се прибрах вкъщи.”

Тина се съгласява да се омъжи за Ервин след всички тези години заедно и двамата най-накрая казват “Да” през 2013 г. За Тина това било първият път, когато тя наистина се омъжва с пълно от щастие сърце.

Giorgio Armani Created Tina Turner Green Wedding Gown | ITALY Magazine

Въпреки че сватбеният й ден бил изпълнен с танци и веселие, Тина се чувствала уморена по време на церемонията. Три седмици след сватбата тя се събужда, неспособна да говори. Естествено, Ървин я кара бързо в болницата, където лекарите ги информират, че изпълнителката е получила лек инсулт . За щастие терапията помогнала за възстановяване на сръчността и двигателните й функции.

Tina Turner celebrates wedding at home in Switzerland

През 2016 г. се случва още една трагедия, когато Тина е диагностициран с рак на червата. Лечението на рака причинява хаос на нейната нервна система, така че тя преминава към хомеопатични лекарства. Те имали своите недостатъци и в резултат на това бъбреците на Тина отказали.

Tina Turner's Love at First Sight Moment - Video

В търсене на донор, Тина била сигурна, че бъбречната недостатъчност ще бъде нейният край. Ървин, от друга страна, нямало как да позволи на жена си да умре и решава да се намеси. Той доброволно предлага един от собствените си бъбреци за трансплантация и когато бил одобрен, двамата били откарани в операционната.

След бъбречната трансплантация Ервин се търкулнал в стаята й в инвалидната си количка, усмихвайки се и поздравявайки: „Здравей, скъпа!“ В публикация в Instagram Тина разсъждава върху съвместния им живот, като казва, че Ервин й е писал любовни писма през всичките 30 години, когато са били заедно. Всеотдайният съпруг дори продължил да го прави, след сватбата.

TINA – My Love Story – 'Two People In Luck' – Tina Turner Blog

Тина прекарва последните си дни в къщата си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария, с любимия си Ервин до себе си. Докладите показват, че певицата е починала мирно. В последното писмо, което Ервин пише на Тина, той завършва с:

„Цялата ми любов е запазена единствено за теб. – от твоят любящ съпруг“.

Източник: mozache

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button