Протест срещу Гешев посрещна Лаура Кьовеши пред Министерството на правосъдието

Протест срещу Гешев посрещна Лаура Кьовеши пред Министерството на правосъдието

На посещение в България е главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни.

 

Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Очаква се основна тема на разговора им да бъдат непопълнените места за български делегирани прокурори, предава БНР.

 

Преди дни двамата се срещнаха на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, където също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

 

Пред вратите на Министерството на правосъдието се провежда протест. Сред скандиранията се чува „Гешев е мафия!“

 

Протестите срещу главния прокурор у нас продължават дни наред. Исканията са за неговата оставка, както и за тези на членовете на Висшия съдебен съвет. 

 

Протестиращите издигнаха плакати на български, на румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“.

 

НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

 

Продължава демонстрацията на палатковия лагер и пред Съдебната палата. Там се стигна до спречкване между протестиращи и полицаи, съобщава бТВ. 

 

До напрежението се е стигнало около 17:30 ч., когато част от недоволните граждани са поискали да проникнат в сградата на Съдебната палата.

 

Трети пореден ден сградата на Съдебната палата остава блокирана.

 

Освен импровизирания палатков лагер на бул. „Витоша“, на всеки вход и изход на Съдебната палата има импровизирани контролно-пропускателни пунктове на граждани. Целта е да не се допуска Иван Гешев да стигне до работното си място, но главният прокурор не е в София.

 

Очаква се Лаура Кьовеши да се срещне и с президента Румен Радев, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.

 

В петък се очаква тя да даде пресконференция.

 

С Кьовеши в София пристигна и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК