За какво си говори Лаура Кьовеши с правосъдния министър и главния прокурор? - Bulletin.BG
За какво си говори Лаура Кьовеши с правосъдния министър и главния прокурор?
снимка: Twitter/ Ivan Geshev

За какво си говори Лаура Кьовеши с правосъдния министър и главния прокурор?

В първия ден от посещението си в България европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и главния прокурор на България Иван Гешев. И двете срещи бяха закрити за медиите. 

 

България е първата държава, която Лаура Кьовеши посещава след началото на работата на европейската прокуратура от 1 юни. Визитата й идва на фона на протести срещу главния прокурор и ВСС, които продължават вече няколко дни. 

 

Срещата с Янаки Стоилов продължи 40 минути. Министърът запозна Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

 

Лаура Кьовеши, Министър на правосъдието, главен прокурор, Иван Гешев, Янаки Стоилов

 

Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

 

Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

 

Лаура Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

Следващата среща на Кьовеши у нас в рамките на деня беше с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. Българският обвинител номер едно изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

 

​На срещата присъстваха заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП – „Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“ прокурор Камен Михов.

 

От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

 

Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на работата на Европейската прокуратура на 1 юни 2021 г.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК